Friday, August 3, 2012

August coming with a good news!

Alhamdulillah yesterday 1st Aug 2012 I officially received my scholarship letter from government. Now I need to complete all the forms and return them within 2 weeks. Hopefully I manage to settle this before labour.

Checklist to do:-

1. Complete the medical check up - Done today, only wait for blood test result expected can be collected on next Wednesday, then meet a doctor

2. Beli setem hasil - tomorrow

3. Matikan setem pada surat perjanjian - tomorrow

4. Buka akaun Bank Islam - haih tiba2 KPT dah tukar bank pulak?

Another task-

1. Write a draft of cover letter to journal publisher and discuss with supervisor

2. Upload  journal

3. Print experimental rig design and give to technician

Dugaan berpuasa @ 37 weeks

Pejam celik pejam celik dah dekat 2 minggu berpuasa. Minggu lepas saya menjalani ibadah puasa macam biasa, alhamdulillah langsung tak terasa macam tengah sarat mengandung. Masih dapat masak seperti biasa dan sempat join iftar lab berpuka puasa di Hotel UiTM. Weekend lepas balik berbuka puasa dengan family di kampung.
Ahad pagi bangun tido rasa lain macam je tekak. Pedih dan perit semua ada. Tanya husband, rupanya dia pun sama. Saya pun mengadu dekat mak, rupa2nya all family members kat rumah dah kena serangan selsema dan demam sebelum ni dan diorang baru saja sembuh! Owhh maknanya dah kena transfer kat kami berdua pulak la ni.
Serangan ni macam virus pun ada, naik turun dan selang2 penyakitnya. Saya dan hubby berselang2, kejap dia teruk, kejap dia teruk. Yang pastinya bila petang je, 2-2 totally flat! Sakit pulak boleh buat shift, isnin selsema teruk, selasa badan panas macam demam, rabu hubby sakit kepala, saya sakit tekak sangat, pastu sambung cirit birit bersama2. Hari ni khamis semua penyakit2 dah beransur kurang, cuma badan still rasa x selesa plus banyak perkara nak kena setelkan minggu ni sebelum cuti bersalin. Terpaksa gagahkan diri jugak ke sana sini. Ya Allah, sembuhkanlah kami sebelum saya bersalin nanti. Ameeen...

Thursday, July 19, 2012

Review: 3D/4D ultrasound scan area Seberang Perai



Saya buat 4D ultrasound scan masa 26 weeks. Kalau google cari tempat untuk buat scan, mesti banyak yang refer area KL kan, with reasonable price around RM 100. Kalau kat Penang ni saya dengar di KPJ RM 200 +, begitu jugak kat area island, mostly RM 150 to RM 200. Bagi saya walaupun kita mampu tapi buat apa bayar lebih untuk servis yang sama? Lab mates saya yang ramai dah bergelar bapak2 itu suggest saya pergi ke Bagan Specialist. Masa saya pergi jumpa dengan Dr Jason, Dr pakar dalam O & G. Buat scan 4D dan consultation around 20 minit. Print gambar ultrasound 3 keping. Total charge RM80. Agak murah kan. Jadi saya cadangkan parents yang nak buat 4d ultrasound scan boleh la consider tempat ni since kat Seberang Perai tak banyak choice macam kat KL. Sekian =)


Postgraduate student tips


Summary from PhD GOT (Grad On Time) workshop

Attitude of postgraduate student
  • ·         Commitment
  • ·         Patience
  • ·         Endurance
  • ·         Independent
  • ·         Perseverance
  • ·         Self confidence
  • ·         Self-reliance
  • ·         A desire to excel
  • ·         A commitment to scholarship
  • ·         Can adapt to rigour and stress
  • ·         Good relationship with supervisor
Do
  • ·         Plan from the 1st day
  • ·         Find topic that you interested in
  • ·         Work with fellow PG student
  • ·         Work closely with your supervisor to get full support
  • ·         Critical and thorough review of the literature
  • ·         Take ownership of your work
  • ·         Write and keep writing
  • ·         Good support system with family and friend-appreciate them
  •       Good time management
emotional graph of PG student =P (this real! I'd experience this during master study)

www.phdcomics.com



Study update?


It’s been a long time since my last update about my study. The truth is I don’t have feeling sangat to study. teruk kan? Since I’m not an official student or research fellow since June, I just go to lab on and off. lagipun boleh baca paper kat rumah kan. My interest now is about my little angel in my belly which will be delivered in about 1 month =) Last 3 weeks I had meeting with my supervisor regarding my journal paper and PhD project. I’ve started with experimental design for PhD project. InsyaAllah almost 90% finish and then ready to be discussed this week. I hope the lab technician will be able to fabricate them during my confinement period.
mencari idea @ my husband cubicle

Last week my husband got an invitation to PhD workshop organized by USM and KPT (Kementerian Pengajian Tinggi). So saya pun menyibukkan diri jugak nak join walaupun tak di invite. Selamba je masuk dalam bilik seminar tu walaupun nama takde dalam list. Boleh dikatakan most of the participants lebih senior dari kami, maybe umur dalam 30 an ke 40 an dan ada gaya2 pensyarah. Terasa rendah diri di  situ dari segi pengalaman but at the same time rasa bersyukur dapat further study pada usia yang muda =) 1st session sangat impressive dan memberi kesan kepada saya. Given by Prof2 yang sangat berpengalaman and totally encourage me to study after my long honeymoon period sejak konvo hari tu. I will share the details in my next update. 

Sunday, July 1, 2012

My minimalis home


Time weekend ni, saja godek gambar2 lama dan terjumpa gambar rumah sewa yang kunun berkonsepkan minimalis ini. Sebenarnya konsep ni memang bagus untuk pasangan baru berkahwin dan menyewa sebab tak memerlukan kos yang tinggi. kalau dah duk rumah sendiri baru la beli perabot yang mahal2 gitu. saya memang sangat berminat dengan interior design. cuma tak sambung belajar dalam bidang ni sebab peluang kerja yang kurang meluas. So these are the pictures. some of it diambil masa jamuan raya tahun lepas, siap ada balang kuih lagi =) InshaAllah tahun depan nak cari rumah 1 tingkat, since saya rasa tak larat nak uruskan rumah 2 tingkat ni. bilik pun ada 2 kosong, membazir tak guna. dan tak nak baby main tangga.huhu.






Update: Weeks 32

Wah dah 32 weeks rupanya. alhamdulillah. dah masuk 32 minggu ni, benda yang tiap2 hari berlegar dalam kepala ialah macam mana saya bersalin nanti.apakah tanda2nya? saya sangat risau kalau tak dapat bezakan true and false alarm. So lately saya kerap google tentang tanda2 bersalin, breathing and pushing technique dan apa2 yang berkaitan dengan labour. Total weigh.increment 6.5 kg. make me 56 kg now. tapi tahap hb makin rendah, menyebabkan penat saya nak dengar nurse membebel tak habis2 suruh orang makan zat besi, minum banyak air,sayur dan buah. saya dah tau la puan nurse, tiap2 minggu bebel benda yang sama. (teremosi pulak). Barang2 baby hampir semua dah beli, tinggal termometer je.


Satu perkara lagi, baru sekarang saya mula terpikir pasal perabot2 yang dibeli agak tak sesuai kalau ada baby yang tengah mula nak lasak. (baby tak keluar  lagi dah pikir kan? hehe). masa beli dulu konon2 nak buat gaya minimalis. so semuanya bersegi2 dan berbucu tajam. Next post saya akan share gambar ok.

So this week maybe dah boleh start basuh barang baby and cuci2 rumah termasuk bilik yang tak digunakan tu. Nanti my family in law akan datang melawat lepas bersalin, so bilik2 tu akan digunakan. Thanks to my husband yang ringan tulang tolong mengemop lantai =D  ok.ini je update hari ni..daaa

Friday, June 15, 2012

Update: Weeks 30

Alhamdulillah dah masuk 30 minggu.
Total weight increment: 5.5 kg berat naik selama 30 minggu. Sikit ke? (perasan)
80% barang dah ready

ini hanyalah sebahagian sahaja

Hari ni dah start basuh sikit2 kain batik, barut (untuk ibu punya),
dan dok pilih2 beg untuk ke hospital untuk dibasuh
Barang2 baby tunggu masuk 8 bulan baru basuh ye
Everything should be ready before 36 weeks
Haihh bila nak belajar guna breast pump ni.x ingat dah camne salesgirl demonstrate hari tu

ooopss nak menyimpang sikit

desert hari ni- puding kastard berkuah. sedap dimakan sejuk2 time panas2 camni.hehe

Monday, May 7, 2012

Baby stuff shopping, updated checklist

Hi.. my husband and I just back from KL last night. I'm so happy with the fact that we spend the time dengan agak baik memandangkan maybe saya tak turun KL dah sampai bersalin nanti. Tujuan utama kitorang datang KL ialah untuk jumpa my parents in law. Since diorang dah datang KL, tak perlulah kitorang balik JB lagi.Sakit punggung tau nak sampai JB. dan saya juga tak dapat balik beraya di JB tahun ni sebab due date exactly minggu raya.

Saturday morning kitorang ikut abah dan mama pergi kenduri di Ampang. Lepas tu family my sis in law ke Sunway lagoon sebab ada family day company. Saya dan husband tak dapat la tiket free kan..so kitorang lepak2 di Sunway Piramid. Sampai2 je terus pekena Starbucks. Saya tak ingat saya beli apa, something with mocha and also new product worth RM 17 per medium cup. Seriusss sangat sedap. Boleh addict ni.But I know that I should minimize caffein throughout my pregnancy. sorry baby, kasi chance hari ni je eh? Lepas tu masuk Jusco survey harga2 barang baby, sempat grab 2 pasang baju baby.hehe. Kegilaan shopping barang baby telah bermula. Kitorang cari2 shops for baby and mum. Rupa2nya semua berkumpul di 1 tempat. Ada Mom's Care, Anakkku, World of Disney dll. At last saya beli kat Mom's Care je. Set of sleepsuit (ada 2 pasang) dan hankerchief. Tu je yang reasonable price kot. Sebab harga botol susu MAM dia lebih hampir 5 ringgit dari Fabmom.Breastpump pun xde less.

Sunday before gerak balik Penang saya singgah Fabulous Mom TTDI. Yes ini la tempat utama yang nak dituju sebenarnya utk beli breastfeeding accesories. I've change my mind to use Spectra 3 after a lot of discussion with cousins and friends. I plan to have 2 breastpumps. 1 Spectra 3. Lepas bersalin nanti baru beli lagi 1 yang manual and with battery breastpump for travelling purpose. The brand is not decied yet. Another items yang saya beli kat sini ialah ice pax, cooler bag, milk storage bottles, nipple cream and nursing bra. Saya rasa sangat berbaloi datang sini sebab semua ada 20% discount and above. Plus ada discount untuk purchase with purchase yang saya tak akan dapat kalau beli online.
Sterilizer and warmer saya delay dulu sebab lepas tengok dia demonstrate, nampak macam tak praktikal sangat. Sales girl tu cakap sebenarnya 2-2 benda ni tak perlu. Ada kaedah lain yang lebih simple.

Kat bawah ni saya attach checklist yang telah di updated.


FEEDING and NURSING
Item Brand Source Unit Total RM Notes
1 Breast pump Spectra 3 Fabulousmom 1 350.4 include dual pump
2 Ice pax Fabulousmom 3 12.72
3 Cooler bag JJ Awesome mom Fabulousmom 55.92
4 Anti colic bottle MAM Fabulousmom 2 59.92 160 ml 260 ml
5 Teat MAM After born
6 Nipple cream Pot of gold 15g Fabulousmom 1 27.55
7 Sterilizer and food warmer TBD
8 Bottle brush
9 Bottle cleanser
10 Milk storage bottle Jingle jungle Fabulousmom 12 39.84
11 Milk storage bag JJ/ Suri after born
12 Nursing pad washable
13 Nursing pad disposable Bebe 29.9
14 Nursing cover
15 Nursing bra Fabulousmom 4 107.7 Jill 2 Kelly 2
16 Nursing pillow
17 Nursing dress
18 Termos
CLOTHES
1 Short sleeve shirt 5
2 Long sleeve shirt 2
3 Short 1
4 Long pant 4
5 Romper
6 Mitten and booties 4
7 Sleep suit 3 57.8
8 Handkerchief 9 15.9
9 Barut mybabycomel.com 24
10 Hat
11 Clothes detergent
12 Total clothes cost (1-5)
DIAPERING
1 Napkin Anakku 12 33.9
2 Disposable diapers Huggies 59.8
3 Cloth diapers CD TBD
4 Baby wipes Anakku 200 15.9
5 Safety pin
6 Changing mat
7 Nappy liner Anakku 1 box of 150 17.9
9 Diaper bag/box
BABY CARE and BATHING
1 Baby bath foam
2 Baby shampoo
3 Baby powder Johnson
4 Baby oil/lotion Johnson
5 Cotton bud and sheet
6 Towel
7 Bath tub
8 Nail clipper Anakku Pacific 6.9
9 Nasal aspirator
10 Minyak telon/yu yi
11 Termometer
BEDDING
1 Bedding set
2 Blanket
3 Playpen/ cot After born
4 Bouncer from SIL
5 Baby swing
ON THE GO
1 Baby carrier After born
2 Car seat from SIL
3 Stroller from SIL
Miscellaneous
1 Pail
2 Clothes and diaper bag/box
3 Hanger
4 Socks 16.9
5 Jamu 300