Sunday, January 29, 2012

Weekend shopping!

Inilah hasil2 tangkapan minggu ni.weee^^ (dgn gaya sgt hepi)

untuk diri sendiri-develop ilmu agama, ilmu masakan, parenting dan english language

for nephews- sila buat ye kalau xnak kena pokpok (muka buat2 garang)

Thursday, January 26, 2012

First time

     Hari ni sy dan husband bangun awal and feel very excited. Memang dah bertekad hari ni mesti nak pergi klinik juga. Pukul 8 lebih dah tercegat kat klinik . Check up urin, darah, timbang berat dan sembang2 dgn nurse sampai pukul 10. Tunggu sejam lebih pukul 11.15 baru dapat jumpa Dr. Alhamdulilah check up semua ok, but frust sbb diorg x nak buat scan sebab ramai org katanya. Dia schedule kan lagi sebulan stgh baru scan.
    Tapi hati ini dah x sabar lagi nak jumpa yang kat dlm perut ni. My husband pun sama. Lps abih je check up klinik kerajaan terus ke klinik private pulak. Sampai2 je tgk org ramai jugak. But I still want to wait ^_* I'm sure I can't sleep well if I just go back without scanning. Sebenarnya sy dan husband berdebar2 jugak sbb my last pregnancy was not going well..dan result check up yg menyedihkan tu buat kat klinik ni juga.
     Dgn suspennya doktor pun  scan. Sambil tu sy berdoa dan selawat byk2 dan suddenly image of the baby muncul..x dapat nak bayangkan macamana perasaan masa tgk baby gerak2kan badan tangan dan kaki. Baby baru 30.3 mm and 9 weeks 5 days dan I'm so happy dan terharu to see the movement. Dr cakap semua nampak ok dan saiz pun sama dgn weeks. Alhamdulillah syukur ya Allah..
     After scan I just can't stop smiling all day. My husband pun cakap dia rasa mcm daapt semangat baru. Me of course terus rasa lebih bersemangat utk makan makanan berkhasiat walaupun selera x menentu. Balik2 dari klinik terus p lunch. Semoga baby ibu dan ayah terus membesar dangan sihat dan baik..

Thursday, January 19, 2012

Sweet and bitter end

Alhamdulillah yesterday I passed my MSc viva.  The viva session is quite tricky for me. I feel very down because can't tackle the question until I feel like don't want to continue study in PhD anymore. But then I see the report on the thesis is quite good. The master research experience really2 valueble and unforgettable..

19 Jan 2012
4.44 pm
Vibration lab

Sunday, January 8, 2012

Wishlist 2012

I’ve been thinking of doing wish list for 2012 before, plus my best friend Nabilah also request for it in her blog (thanks dear, we have a same wish!). So, ini dia..

1.      Having a baby. this year saya nak rehat kejap daripada aktiviti2 melasak di lab. So this year could be family year! =D

2.   InsyaAllah dapat grad Master tahun ni. my viva will be in next 2 weeks. semoga semuanya berjalan lancar walaupun saya agak kurang sihat sekarang
3.      
Get a place for doing Phd. Kalau nak further kat USM insyaAllah xde masalah. SV dah ada, topic pun dah ada. but I have a dream to cont it somewhere and even if i’m not confident, my Dean keep encourage me to try. ‘Cuba dulu sebelum mengalah’. Thats what he told me during our last meeting. But I need to think about it again when I have a baby.

4.     Menjadi hamba Allah yg lebih baik. Plus untuk menjadi ibu yang baik, saya mestilah menjadi contoh yg baik kan.  

5.      Kumpul duit banyak2 utk beli dream house and car. I plan to have it after finish Phd, tapi still kena menabung kan.

Thats all for now. Syukur Alhamdulillah di atas rezeki Allah selama ni. Saya hanya berusaha dan berdoa...

Saturday, January 7, 2012

Suka-duka 2011

Dah masuk seminggu tahun 2012 ni, baru refresh balik tahun 2011. Tu pun ingat2 lupa ni =)
Antara 3 peristiwa paling penting:

18 Mac
Got married with my beloved husband.

6 Ogos
I was miscarriage after 9 weeks of pregnancy. 1 pengalaman yg sangat berbeza, Tuhan saja yg tahu perasaan masa tu. masa taip ni pun still rasa sebak2 lagi. InsyaAllah ada hikmah di sebaliknya.

29 November
Berjaya menghantar tesis Master on time. Actually bukan senang pelajar mekanikal USM utk dpt hantar tesis on time within 2 years. Alhamdulillah rezeki saya and thanks to my great supervisor too.

Setakat ni saja yg saya ingat, Kalau ingat akan ditambah lagi next time k =)

Tuesday, January 3, 2012

Disember 2011- Holiday month

TRIP AWAL BULAN
2-8 Disember 2011

2/12 (Jumaat): Bertolak ke Setia Alam.
               Lunch: Burger King.

3/12: Shopping Jalan TAR dan SOGO. Kenduri KL dan Putrajaya.

4/12: B sakit perut. So gerak ke JB lambat ckit.

5/12 (Isnin): Pagi gerak ke UTHM. Tgk2 rumah kat Pura Kencana. (sangat mahal!!!!).
Petang gerak ke Mersing.Singgah tepi jalan beli sata dan keropok. Bermalam di rumah baru Mak Tijah. Malam ada kenduri kesyukuran masuk rumah baru. Menu best- daging salai masak lemak cili padi.

6/12: Gerak ke JB semula. Sempat lagi singgah ke Jusco Tebrau sbb cari CD game PSP utk anak sedara.

7/12: dalam pukul 10 gerak ke KL semula.

8/12: Pagi ke PTPTN. Lepas tu gerak balik Penang.

TRIP HUJUNG BULAN (JALAN2 CARI MAKAN)
29/12/2011 – 2/1/2012

My sister in law and family came to Penang for a visit and stayed for 5 days. So bermulalah trip jalan2 cari makan yg penat tapi enjoyyy

29/12 (Khamis)- Taman Tasik Taiping
Dinner: Koew teow Doli

30/12 –Bukit Bendera (Train baru mmg power lah!!)
Lunch: Nasi Kandar Line Clear (Beratur sgt panjang sampai rasa nak pitam sbb kelaparan)
Toy Museum, Ferringhi Night Market.
Dinner: Nurul Ikan Bakar (yg owner dia macam Datuk K)

31/12- Padang Besar, Kuala Perlis, kampung nelayan.
Lunch: Laksa Kak Su Kuala Perlis.
Dinner: Mee udang Din Skot Penaga.

1/12— Lunch: Restoran Kapitan Bandar Perda- Menu best: Briyani ayam. Chicken cheese kebab with nan.
Round tour pulau from Bayan Lepas-Balik Pulau- Ferringi
Dinner: Teluk Tempoyak Batu Maung

Sekian.