Tuesday, April 24, 2012

Storing of breastmilk

Reference
http://pregnancy.about.com/cs/breastpumps/a/aa041203a.htm

reminder:-need more reading later

Storing your precious breastmilk is an important process. There are many different ways to handle the process of storing your breastmilk. The key is finding out what system works for you.
First you need to clarify a few issues:

  • How often will you pump your breastmilk?
  • How much breastmilk to you anticipate storing?
  • How much breastmilk do you anticipate using?
  • How often will you use the breastmilk? Daily? Weekly?
  • How long will you need to store your breastmilk?
Once you have answered these questions you will have a better understanding of your personal breastmilk storage needs.

If you are only using a breast pump to pump your breastmilk occasionally, you probably don't need a rigorous system in place. You may just use breastmilk storage bags and place them in your freezer or refrigerator comparts, depending on when you anticipate needing the breastmilk. For example, if you are going out one evening this week and wish to leave a bottle of breastmilk for someone else to feed your baby, you can leave the breastmilk in a bottle in the refrigerator.

If you are pumping and storing breastmilk for use at a later unspecified date, you will probably wish to go ahead and freeze the breastmilk. This can be done in breastmilk storage bags labeled with the date you pumped the breastmilk and the volume of breastmilk contained in the storage bag.

For those mothers who use a breast pump on a daily basis while either at work or who just wish to build an emergency supply of breastmilk, more organization is needed. Many mothers choose to use breastmilk storage bags with labels. To take this system one step further, you can actually place the bags of breastmilk into one gallon sized plastic storage bags with zipper like closures. Many women choose to mark the bags on the outside with the dates of the milk that particular bag contains or with a number system to alert the person using the breastmilk to use the oldest breastmilk first. This is a very simple solution that seems to work very well for many women who are using breast pumps.

No matter what system you decide works best for you in storing your expressed breastmilk, remember that the pumping of your breastmilk is an important gift that you are giving your baby!

Storage Guidelines
LocationTemperatureLength
Room Temperature66-72 degrees F10 hours
Refrigerator32-39 degrees F8 days
Freezer within RefrigeratorVaried Temps2 weeks
FreezerVaried Temps5 months
Deep Freezer0 degrees F6 months or longer
 

How to choose BPA free baby bottle

With all the toy recalls and increased awareness of the benefits of organics, parents are more aware than ever about dangers that plague their children. All parents want to give their babies the best start and buying bisphenol-A (BPA) free baby bottles is a smart way to limit some possible risks, even though science has said that BPA is safe. Here's how to buy BPA free baby bottles.

Instructions:
  1. Step 1Look for a recycle number on the bottom of the bottles. Many polycarbonate products are not recyclable, so if there is a recycle number on the bottom, you may have run across a "safe" plastic. A recycle number has a triangle made of three arrows around it and is usually molded into the plastic.
  2. Step 2Note the recycle number. Certain recycle numbers are said to be safer than others. Steer clear of numbers 3, 6 and 7. Numbers 1, 2, 4 and 5 are said to be safer. Categorizing plastics by recycle number is under some debate, so use your best judgement as to which plastics to buy.
  3. Step 3Visit sites like BornFree where they specialize in BPA free plastic bottles. They are made from a new plastic called polyamide that does not have any known health risks. These BPA free bottles are more expensive than some others, but peace of mind is well worth any price.
  4. Step 4Try glass bottles. Even though plastic is ingrained into parents' minds as what baby bottles are made of, glass bottles do still exist. Evenflo and BornFree currently have glass bottles on the market, and Dr. Brown is working on new bottles as well.
  5. Step 5Check out zrecs.blogspot which gives several articles and ratings about which companies care about what plastic they are putting in your children's bottles. They have a comprehensive bottle rating system and have tested several sippy cups as well.
References

i will update more on the BPA free bottle brand.still in reading

Thursday, April 19, 2012

Tips membanyakkan susu ibu

Copy directly from

http://www.mysupervitamins.com  (thanks for the info) 

reminder for myself

1. Menyusu dengan kerap atau memerah susu dengan kerap. 

Sekurang-kurangnya 3 jam sekali atau mengikut rutin anak menyusu. Lebih kerap susu ibu diperah, lebih kerap susu baru akan terbentuk. Menjarakkan masa terlalu lama atau menunggu breast rasa penuh atau bengkak baru memerah boleh menyebabkan penurunan jumlah susu dan susu lebih cair bukan menambah susu ibu.


2. Minum air masak/ kosong 3 L sehari dan makan makanan yang berkhasiat dengan gembira.

Kesihatan dan emosi ibu boleh menambah atau mengurangkan susu ibu.


3. Zikir dan doa kepada Allah bagi yang beragama Islam.

Setiap usaha dan amalan tidak akan berhasil tanpa izinNya jadi perbaiki amal ibadat dan mohon dari Allah yang berkuasa supaya menambah susu ibu.


Doa dan zikir untuk menambah susu ibu.


1. Doa

Ya Allah, permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan. 


Ya Allah seberapa banyak susu yang aku perolehi hari ini , penuhilah dengan rahmatMu dan keberkatan di sisiMu. Semoga dengan keberkatanMu, susu yang sedikit menjadi banyak dan kenyang buat anakku 


Sambil membaca doa ini letakkan tangan pada payudara dan doa semoga Allah murahkan rezeki untuk menyempurnakan penyusuan susu ibu hingga 2 tahun.

2. Zikir

Zikir Ya Matin (70x) setiap mlm & subuh @ hembuskan pada air & dibuat minuman.

3. Surah Al-Hujurat & Al-Kauthar

Surah ini menjadi amalan ibu sepanjang mengandung dan boleh diteruskan dengan niat semoga Allah memurahkan rezeki anak.

4. Ayat dari Surah Al-Baqarah, ayat ke 60


Maksud ayat:"Dan (ingatlah) ketika Nabi Musa memohon supaya diberi air untuk kaumnya, maka Kami berfirman: “Pukullah batu itu dengan tongkatmu”, (ia pun memukulnya), lalu terpancutlah dari batu itu dua belas mata air sesungguhnya tiap-tiap satu puak (di antara mereka) telah mengetahui tempat minumnya masing-masing. (Dan Kami berfirman): “Makanlah dan minumlah kamu dari rezeki Allah itu, dan janganlah kamu merebakkan bencana kerosakan di muka bumi." 


Ayat 72-73 Surah Yasin

5. Solat sunat Dhuha

Cuba untuk melakukan solat sunat Dhuha dan amalkan doa ini sebanyak 3kali semasa sujud akhir.

"Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikan itu adalah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu. 


Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah. Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu, limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh." 

Jika tidak berkesempatan untuk solat sunat, cukuplah sekadar berdoa dengan doa dhuha ini.



Semoga para ibu berjaya menyusukan anak anugerah Allah dan semoga keluarga memahami dan memberi sokongan kepada usaha ibu kini. Renungkan ayat 233, Surah Al - Baqarah ini.





“Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, yaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan. Dan kewajiban ayah memberi makan dan pakaian kepada para ibu dengan cara ma’ruf. Seseorang tidak dibebani melainkan menurut kadar kesanggupannya. Janganlah seorang ibu menderita kesengsaraan karena anaknya dan seorang ayah karena anaknya, dan warispun berkewajiban demikian. Apabila keduanya ingin menyapih (sebelum dua tahun) dengan kerelaan keduanya dan permusyawaratan, maka tidak ada dosa atas keduanya. Dan jika kamu ingin anakmu disusukan oleh orang lain, maka tidak ada dosa bagimu apabila kamu memberikan pembayaran menurut yang patut. Bertakwalah kamu kepada Allah dan ketahuilah bahwa Allah Maha Melihat apa yang kamu kerjakan” (2:233) 

Wednesday, April 18, 2012

3 minggu yang terisi dan penuh suka duka

Last week dan last 2 week saya balik kampung mak
Tok warded dah hampir 3 minggu
Sayu bila tengok tok yang ceria dan suka bergurau, sekarang terlantar
Dah 3 minggu tak dapat bangun langsung dan kadang-kadang kena serangan sesak nafas
Kawan-kawan tolong doakan tok saya sembuh semula
Kami sekeluarga memang berkampung di hospital
First day saya sampai pukul 2 pagi dan stay sampai subuh
2nd day stay dari 1 pm sampai 10 pm
Mak ayah saya tiap-tiap hari teman tok sepanjang 3 minggu ni

Last weekend saya dan hubby buat operasi cuci rumah besar-besaran
Sebab semenjak saya pregnant, saya tak ambil tau sangat pasal rumah
Sebabnya saya tak berani buat kerja berat lagi
Mop pun jarang-jarang tu pun hubby yang buat
So since dah masuk 5 bulan dan saya believe yang dah start kena exercise untuk mudah bersalin nanti
Saya pun pulun la mop, cuci tingkap, perabot dll
Penat sangat-sangat plus penat ulang alik ke hospital pun tak habis lagi
Suddenly saya tengok ada brown spot
*rasa nak pitam*
terus stop, baring, baru sedar yang pinggang saya dah sakit
Saya try to calm down, baring dan try cari baby movement
Alhamdulillah ada rasa gerak-gerak. tapi klinik terdekat pulak tutup
Saya terus pantau pergerakan baby dan berdoa semuanya ok
Isnin pagi baru pergi klinik

Isnin
Saya cerita dekat doktor dan dia pun scan
Doktor cakap kalau buat kerja berat dari biasa memang normal if ada sedikit brown spot
Scan..alhamdulillah semuanya ok
Saya: Doktor, alang-alang dah scan bleh tak nak tengok jantina sekali
Doktor: Jap saya try, kadang-kadang  boleh nampak, depend pada kedudukan dia
Saya: OK. (suspen)
Doktor: Hmm nampak macam ....... cuba awak tengok ni tutt dia
Saya: oooo (sengih sampai ke telinga)
Saya tak kisah baby boy or girl, tapi xtau kenapa lately rasa teringin sangat baby ...... 
Intuition kah? hehe

This week
Saya kembali ke alam realiti-bekerja di lab
Dah 2 minggu tunggang langgang pergi kursus, balik JB dan balik kampong jaga tok
Macam dah lama benar kerja terbengkalai
Minggu ni saya sangat gigih bekerja
Terkejar-kejar ada training mesin baru sampai, sambil-sambil tu run experiment
Sempat run sampai 20 jam dalam masa 3 hari
Petang tadi, tak pasal-pasal housing untuk support bearing retak
*rasa nak pitam lagi*
OK takpe, saya dah 2 tahun buat research
Ni kira masalah kecik je (walaupun dah 4 benda rosak dalam 3 bulan)
Solution
Just do it 
Don't think too much
Saya kena kawal emosi untuk baby
Saya kena sentiasa happy!
Sekian

Go go kicking baby!

Thanks baby for showing daddy your energetic kick. He's so excited!