Monday, May 7, 2012

Baby stuff shopping, updated checklist

Hi.. my husband and I just back from KL last night. I'm so happy with the fact that we spend the time dengan agak baik memandangkan maybe saya tak turun KL dah sampai bersalin nanti. Tujuan utama kitorang datang KL ialah untuk jumpa my parents in law. Since diorang dah datang KL, tak perlulah kitorang balik JB lagi.Sakit punggung tau nak sampai JB. dan saya juga tak dapat balik beraya di JB tahun ni sebab due date exactly minggu raya.

Saturday morning kitorang ikut abah dan mama pergi kenduri di Ampang. Lepas tu family my sis in law ke Sunway lagoon sebab ada family day company. Saya dan husband tak dapat la tiket free kan..so kitorang lepak2 di Sunway Piramid. Sampai2 je terus pekena Starbucks. Saya tak ingat saya beli apa, something with mocha and also new product worth RM 17 per medium cup. Seriusss sangat sedap. Boleh addict ni.But I know that I should minimize caffein throughout my pregnancy. sorry baby, kasi chance hari ni je eh? Lepas tu masuk Jusco survey harga2 barang baby, sempat grab 2 pasang baju baby.hehe. Kegilaan shopping barang baby telah bermula. Kitorang cari2 shops for baby and mum. Rupa2nya semua berkumpul di 1 tempat. Ada Mom's Care, Anakkku, World of Disney dll. At last saya beli kat Mom's Care je. Set of sleepsuit (ada 2 pasang) dan hankerchief. Tu je yang reasonable price kot. Sebab harga botol susu MAM dia lebih hampir 5 ringgit dari Fabmom.Breastpump pun xde less.

Sunday before gerak balik Penang saya singgah Fabulous Mom TTDI. Yes ini la tempat utama yang nak dituju sebenarnya utk beli breastfeeding accesories. I've change my mind to use Spectra 3 after a lot of discussion with cousins and friends. I plan to have 2 breastpumps. 1 Spectra 3. Lepas bersalin nanti baru beli lagi 1 yang manual and with battery breastpump for travelling purpose. The brand is not decied yet. Another items yang saya beli kat sini ialah ice pax, cooler bag, milk storage bottles, nipple cream and nursing bra. Saya rasa sangat berbaloi datang sini sebab semua ada 20% discount and above. Plus ada discount untuk purchase with purchase yang saya tak akan dapat kalau beli online.
Sterilizer and warmer saya delay dulu sebab lepas tengok dia demonstrate, nampak macam tak praktikal sangat. Sales girl tu cakap sebenarnya 2-2 benda ni tak perlu. Ada kaedah lain yang lebih simple.

Kat bawah ni saya attach checklist yang telah di updated.


FEEDING and NURSING
Item Brand Source Unit Total RM Notes
1 Breast pump Spectra 3 Fabulousmom 1 350.4 include dual pump
2 Ice pax Fabulousmom 3 12.72
3 Cooler bag JJ Awesome mom Fabulousmom 55.92
4 Anti colic bottle MAM Fabulousmom 2 59.92 160 ml 260 ml
5 Teat MAM After born
6 Nipple cream Pot of gold 15g Fabulousmom 1 27.55
7 Sterilizer and food warmer TBD
8 Bottle brush
9 Bottle cleanser
10 Milk storage bottle Jingle jungle Fabulousmom 12 39.84
11 Milk storage bag JJ/ Suri after born
12 Nursing pad washable
13 Nursing pad disposable Bebe 29.9
14 Nursing cover
15 Nursing bra Fabulousmom 4 107.7 Jill 2 Kelly 2
16 Nursing pillow
17 Nursing dress
18 Termos
CLOTHES
1 Short sleeve shirt 5
2 Long sleeve shirt 2
3 Short 1
4 Long pant 4
5 Romper
6 Mitten and booties 4
7 Sleep suit 3 57.8
8 Handkerchief 9 15.9
9 Barut mybabycomel.com 24
10 Hat
11 Clothes detergent
12 Total clothes cost (1-5)
DIAPERING
1 Napkin Anakku 12 33.9
2 Disposable diapers Huggies 59.8
3 Cloth diapers CD TBD
4 Baby wipes Anakku 200 15.9
5 Safety pin
6 Changing mat
7 Nappy liner Anakku 1 box of 150 17.9
9 Diaper bag/box
BABY CARE and BATHING
1 Baby bath foam
2 Baby shampoo
3 Baby powder Johnson
4 Baby oil/lotion Johnson
5 Cotton bud and sheet
6 Towel
7 Bath tub
8 Nail clipper Anakku Pacific 6.9
9 Nasal aspirator
10 Minyak telon/yu yi
11 Termometer
BEDDING
1 Bedding set
2 Blanket
3 Playpen/ cot After born
4 Bouncer from SIL
5 Baby swing
ON THE GO
1 Baby carrier After born
2 Car seat from SIL
3 Stroller from SIL
Miscellaneous
1 Pail
2 Clothes and diaper bag/box
3 Hanger
4 Socks 16.9
5 Jamu 300

1 comment:

  1. yaaayyy..bestnya bestnya..nnt fathiyah pon nak update gak list. tp mostly dah ada sbb ilyaas punya bnyk yg elok lagi.

    btw, fathiyah pun beli second breast pump.baru beli last week.kat kedai baby kat BM. brand mebby (katanya dari Italy), manual and sgt senang nak guna..xsakit langsung.nnt rajin2 fathiyah tulis entry pasal mebby manual pump ni. harganya dlm RM169 pastu ada less, dlm RM150 camtu..

    ReplyDelete