Thursday, July 19, 2012

Review: 3D/4D ultrasound scan area Seberang Perai



Saya buat 4D ultrasound scan masa 26 weeks. Kalau google cari tempat untuk buat scan, mesti banyak yang refer area KL kan, with reasonable price around RM 100. Kalau kat Penang ni saya dengar di KPJ RM 200 +, begitu jugak kat area island, mostly RM 150 to RM 200. Bagi saya walaupun kita mampu tapi buat apa bayar lebih untuk servis yang sama? Lab mates saya yang ramai dah bergelar bapak2 itu suggest saya pergi ke Bagan Specialist. Masa saya pergi jumpa dengan Dr Jason, Dr pakar dalam O & G. Buat scan 4D dan consultation around 20 minit. Print gambar ultrasound 3 keping. Total charge RM80. Agak murah kan. Jadi saya cadangkan parents yang nak buat 4d ultrasound scan boleh la consider tempat ni since kat Seberang Perai tak banyak choice macam kat KL. Sekian =)


Postgraduate student tips


Summary from PhD GOT (Grad On Time) workshop

Attitude of postgraduate student
  • ·         Commitment
  • ·         Patience
  • ·         Endurance
  • ·         Independent
  • ·         Perseverance
  • ·         Self confidence
  • ·         Self-reliance
  • ·         A desire to excel
  • ·         A commitment to scholarship
  • ·         Can adapt to rigour and stress
  • ·         Good relationship with supervisor
Do
  • ·         Plan from the 1st day
  • ·         Find topic that you interested in
  • ·         Work with fellow PG student
  • ·         Work closely with your supervisor to get full support
  • ·         Critical and thorough review of the literature
  • ·         Take ownership of your work
  • ·         Write and keep writing
  • ·         Good support system with family and friend-appreciate them
  •       Good time management
emotional graph of PG student =P (this real! I'd experience this during master study)

www.phdcomics.com



Study update?


It’s been a long time since my last update about my study. The truth is I don’t have feeling sangat to study. teruk kan? Since I’m not an official student or research fellow since June, I just go to lab on and off. lagipun boleh baca paper kat rumah kan. My interest now is about my little angel in my belly which will be delivered in about 1 month =) Last 3 weeks I had meeting with my supervisor regarding my journal paper and PhD project. I’ve started with experimental design for PhD project. InsyaAllah almost 90% finish and then ready to be discussed this week. I hope the lab technician will be able to fabricate them during my confinement period.
mencari idea @ my husband cubicle

Last week my husband got an invitation to PhD workshop organized by USM and KPT (Kementerian Pengajian Tinggi). So saya pun menyibukkan diri jugak nak join walaupun tak di invite. Selamba je masuk dalam bilik seminar tu walaupun nama takde dalam list. Boleh dikatakan most of the participants lebih senior dari kami, maybe umur dalam 30 an ke 40 an dan ada gaya2 pensyarah. Terasa rendah diri di  situ dari segi pengalaman but at the same time rasa bersyukur dapat further study pada usia yang muda =) 1st session sangat impressive dan memberi kesan kepada saya. Given by Prof2 yang sangat berpengalaman and totally encourage me to study after my long honeymoon period sejak konvo hari tu. I will share the details in my next update. 

Sunday, July 1, 2012

My minimalis home


Time weekend ni, saja godek gambar2 lama dan terjumpa gambar rumah sewa yang kunun berkonsepkan minimalis ini. Sebenarnya konsep ni memang bagus untuk pasangan baru berkahwin dan menyewa sebab tak memerlukan kos yang tinggi. kalau dah duk rumah sendiri baru la beli perabot yang mahal2 gitu. saya memang sangat berminat dengan interior design. cuma tak sambung belajar dalam bidang ni sebab peluang kerja yang kurang meluas. So these are the pictures. some of it diambil masa jamuan raya tahun lepas, siap ada balang kuih lagi =) InshaAllah tahun depan nak cari rumah 1 tingkat, since saya rasa tak larat nak uruskan rumah 2 tingkat ni. bilik pun ada 2 kosong, membazir tak guna. dan tak nak baby main tangga.huhu.






Update: Weeks 32

Wah dah 32 weeks rupanya. alhamdulillah. dah masuk 32 minggu ni, benda yang tiap2 hari berlegar dalam kepala ialah macam mana saya bersalin nanti.apakah tanda2nya? saya sangat risau kalau tak dapat bezakan true and false alarm. So lately saya kerap google tentang tanda2 bersalin, breathing and pushing technique dan apa2 yang berkaitan dengan labour. Total weigh.increment 6.5 kg. make me 56 kg now. tapi tahap hb makin rendah, menyebabkan penat saya nak dengar nurse membebel tak habis2 suruh orang makan zat besi, minum banyak air,sayur dan buah. saya dah tau la puan nurse, tiap2 minggu bebel benda yang sama. (teremosi pulak). Barang2 baby hampir semua dah beli, tinggal termometer je.


Satu perkara lagi, baru sekarang saya mula terpikir pasal perabot2 yang dibeli agak tak sesuai kalau ada baby yang tengah mula nak lasak. (baby tak keluar  lagi dah pikir kan? hehe). masa beli dulu konon2 nak buat gaya minimalis. so semuanya bersegi2 dan berbucu tajam. Next post saya akan share gambar ok.

So this week maybe dah boleh start basuh barang baby and cuci2 rumah termasuk bilik yang tak digunakan tu. Nanti my family in law akan datang melawat lepas bersalin, so bilik2 tu akan digunakan. Thanks to my husband yang ringan tulang tolong mengemop lantai =D  ok.ini je update hari ni..daaa